"RANGKING" UNIVERSITI BILKENT

UNIVERSITI BILKENT ANKARA YANG MENJADI TUAN RUMAH PERSIDANGAN INTERNATIONAL CONFERENCE ON HIGHER EDUCATION TAHUN INI, YANG BERLANGSUNG DARI 17 HINGGA 19 JUN 2011, BERADA DALAM SENARAI 200 UNIVERSITI TERATAS DI DUNIA SEPERTI YANG DINILAI OLEH TIMES HIGHER EDUCATION (THE). UNIVERSITI INI JUGA ADALAH MERUPAKAN UNIVERSITI YANG TERATAS DI TURKI. MENURUT PENILAIAN (THE)UNIVERSITI INI BERADA DI TANGGA 112 TERBAIK DI DUNIA, DAN DI TANGGA 32 UNIVERSITI TERBAIK DI EROPAH.

BERITA BULETIN UNIVERSITI INI DALAM VERSI KHUSUS SEMPENA KONVOKESYENNYA PADA 16 JUN 2011 MENYATAKAN "...USING A SYSTEM THAT ASSINGS A SCORE TO 13 PERFORMANCE INDICATORS UNDER FIVE SUBJECTS CATEGORIES: TEACHING, INTERNATIONAL MIX, INDUSTRY INCOME, RESEARCH AND CITATIONS, TIMES HIGHER EDUCATION REACHES AN OVERALL SCORE. BILKENT SCORED 55.4, WHEREAS THE NUMBER ONE UNIVERSITY, HARVARD UNIVERSITY, SCORED 96.1, AND THE NUMBER TWO, THE CALIFORNIA INSTITUTE OF TECHNOLOGY, SCORED 96.0"

BULETIN ITU JUGA MEMAPARKAN LAMAN WEB YANG BERIKUT UNTUK MENDAPATKAN MAKLUMAT LANJUT: http:/www.timeshighereducation.co.uk/world-university-rankings/2010-2011/top-200.html

SAYA RASA KITA DI MALAYSIA PERLU JUGA MENDAPATKAN "RANKING" ANTARABANGSA INI UNTUK BEBERAPA BUAH UNIVERSITI KITA, DI SAMPING UNIVERSITI KITA, YANG PERNAH BERADA DALAM RANKING TERATAS DUNIA INI. INILAH CABARAN KITA, TERUTAMANYA MEAMNDANGKAN BAHAWA KITA TELAH MEMPUNYAI IPTA SEBANYAK 20 BUAH HINGGA KINI.

MUNGKIN UKM AKAN DAPAT MENGADAKAN HUBUNGAN DUA HALA DENGAN BILKEN UNIVERSITI INI.

Popular posts from this blog

SIAPA? APAKAH SEBENARNYA GENERASI Y?

Sistem Trafik Kita Memandu Sebelah Kiri

TURKI DAN MALAYSIA