ADAT PERMAINAN.......!

ADAT PERMAINAN ADA KALAH ADA MENANG. YANG MENANG TIDAK SELALUNYA MENANG, DAN YANG KALAH TIDAK SEMESTINYA SERING KALAH. YANG PENTINGNYA KEDUA-DUA BELAH PIHAK HARUSLAH MENERIMA KEMENANGAN ATAU KEKALAHAN DENGAN RELA HATI.

DEMIKIANLAH YANG BERLAKU DI JAKARTA, MALAYSIA MEMENANGI EMAS BOLA SEPAK SEA GAMES, DAN INDONESIA SEHARUSNYA MENERIMA KEKALAHAN ITU, JANGAN PULA MASIH MERASA BAHAWA MEREKA SEHARUSNYA MENANG, DAN SEHARUSNYA MEMPERSENDA2KAN KEMENANGAN MALAYSIA.

APA LAGI YANG DIKEHENDAKI OLEH INDONESIA, MEREKA MENGUNGGULI PINGAT TERBANYAK DALAM SUKAN INI, EMAS 170 BUTIR, MALAYSIA HANYA 59 EMAS, JAUH LEBEH TINGGI DARI NEGARA2 LAIN, MALAH JAUH KE ATAS DARI MALAYSIA, JADI KENAPAKAH MEREKA SEHARUSNYA MENGHINA MALAYSIA, MENGHINA LAGU KEBANGSAAN MALAYSIA, MENGANCAM KESELAMATAN PEMAIN BOLA SEPAK MALAYSIA?

TIDAK ADA DALAM DUNIA INI PASUKAN BOLA SEPAK TETAMU TERPAKSA MASUK KE PADANG DENGAN MENGGUNAKAN KERETA PERISAI SEPERTI PASUKAN TENTERA YANG SEDANG MENGHARUNG PERKEMAHAN MUSUH, TETAPI PASUKAN MALAYSIA TERPAKSA MASUK PADANG DENGAN KERETA PERISAI.

SUKAN YANG SEPATUTNYA MENJADI SALURAN UNTUK MENYAMBUNG TALI SILATURRAHIM DIANTARA NEGARA, TETAPI NAMPAKNYA DI INDONESIA SUKAN MENJADI PEMUSNAH KEMESRAAN, MALAH MENIMBULKAN PERMUSUHAN DAN PERSETERUAN.

APA2 PUN, TAHNIAH KEPADA MALAYSIA, YANG MASIH TETAP BERSIKAP TENANG DAN SABAR, TIDAK MENUNJUKKAN REAKSI YANG BEBAL DAN MARAH, TIDAK BERTINDAK BALAS SECARA YANG BIADAP.

KITA MESTI TERUS BERPERADABAN DAN BERTAMADDUN.

TAHNIAH DAN SELAMAT BERJUANG SETERUSNYA. JANGAN SOMBONG, JANGAN BON GKAK DAN JANGAN EMOSI.

Popular posts from this blog

SIAPA? APAKAH SEBENARNYA GENERASI Y?

TURKI DAN MALAYSIA

Sistem Trafik Kita Memandu Sebelah Kiri