BERCAKAP BENARLAH...

SAYA INGIN MERUJUK KEMBALI KEPADA YANG SAYA TULIS SEBELUM INI IAITU HARAP SEMUANYA IKHLAS DAN JUJUR SEKIRANYA KITA MAHU MEMBANGUNKAN NEGARA DAN BANGSA KITA DALAM AMAN SEJAHTERA.

RUJUKAN SAYA IALAH KEPADA BERITA TENTANG KERISIS YANG DICETUSKAN TENTANG MENJADIKAN KRISTIAN AGAMA RASMI MALAYSIA, DAN EKORAN NYA MAKA PM TELAH MENGADAKAN PERTEMUAN DENGAN KUMPULAN AGAMA ISLAM DAN KEMUDIANNYA DENGAN PIHAK KETUA AGAMA KRISTIAN.

PERKEMBANGAN TERBARU NAMPAKNYA AGAK MENGELIRUKAN, DAN MENGGANGGU SEDIKIT PERASAAN KEBANYAKAN RAKYAT MALAYSIA, IAITU TERBIT DARI LAPORAN POLIS SEORANG ANGGOTA PEMBANGKANG AGAMA ISLAM TENTANG ISU YANG SAMA.

SAYA RASA DALAM HAL INI KITA SEMUA HARUSLAH BERCAKAP BENAR. NABI MUHAMMAD SAW MEMBERIKAN CONTOH TENTANG BERCAKAP BENAR DI DALAM BANYAK HADISNYA, SEPERTI TANDA MUNAFIK IALAH BERCAKAP BOHONG.

ISLAM MEMPUNYAI DASAR BAHAWA KITA HARUS BERCAKAP BENAR WALAU PUN PAHIT. KALAU KITA BEERSALAH SEGERALAH BUAT PEMBETULAN, MOHON MAAF DAN TIDAK SEHARUSNYA MENGULANG PERKARA YANG SAMA PADA MASA DEPAN.

SEMENTARA ITU, KITA MENUNGGULAH HASIL SIASATAN POLIS SETERUSNYA DALAM ISU INI, AGAR SESUATU YANG KEROH ITU BOLEH DIJERNIHKAN SEMULA, DAN SESUATU KESILAPAN YANG TELAH DILAKUKAN ITU HARUSLAH DI BETULKAN.

JANGAN MASING-MASING HENDAK MENEGAKKAN BENANG BASAHNYA, KITA HARUSLAH MENJADI MASYARAKAT YANG BERTAMADUN.

Comments

Popular posts from this blog

SIAPA? APAKAH SEBENARNYA GENERASI Y?

TURKI DAN MALAYSIA

Sistem Trafik Kita Memandu Sebelah Kiri